Wanneer ik je de vraag stel waar het overgrote deel van de H&M kleding gefabriceerd wordt, zal je deze vraag waarschijnlijk beantwoorden met ‘Azië’. En dat is ook niet zo heel gek, want in principe is het de waarheid. Maar wist je ook dat veel Aziaten kleding van H&M op internet bestellen?

De Aziatische consument

H & M kleding
H & M kleding

Ook de Aziaten lopen er graag modieus bij. Ondanks dat veel Aziaten geen geld hebben om merkkleding te dragen, doen ze het toch graag. Het gaat als volgt. De slimme Aziaten bestellen kleding van de H&M webshops. De kleding wordt keurig netjes thuis afgeleverd en vervolgens begint de inkopende Aziaat een winkel of verkoopt hij of zijn de kleding aan vrienden en familie.

Het is dus opmerkelijk dat de kleding in Azië tegen een lage prijs gefabriceerd wordt en dat ze het vervolgens weer terug naar eigen land laten verzenden. Dit kunnen we nou niet bepaalt een effectief distributiebeleid van H&M noemen.

De distributie in Azië

In Azië (met name in Zuid-oost Azië) zijn er winkels die alleen maar H&M kleding verkopen. Wanneer je naar binnen stapt, kun je aan het kaartje in de kleding zien dat het om H&M kleding gaat. Zelfs als je afrekent, krijg je een H&M tasje mee. Toch merk je wel dat er vaak een flinke marge bovenop gedrukt is.

Ook verkopen veel Aziatische inkopers de kleding aan mensen uit hun direct omgeving. Denk bijvoorbeeld aan vrienden en familie. Het maakt dan foto’s met haar of zijn smartphone en verstuurd de foto’s door in de hoop dat iemand geïnteresseerd is.

Hoe kan de Aziaat zich H&M kleding veroorloven?

In principe is het heel simpel. H&M kleding is gewoon spotgoedkoop. Ook voor de Aziatische inkoper zijn de prijzen goed betaalbaar. Hier moet wel bij gezegd worden dat de gemiddelde Aziaat niet tot nauwelijks geld spaart. Zij leven van dag tot dag. De inkoper gooit er vervolgens een marge bovenop, waardoor hij of zij er goed geld mee kan verdienen. De H&M kleding voor de gemiddelde Aziatische consument valt binnen een hogere prijsklasse dan gemiddeld.

Gelukkig is het voor ons een stuk makkelijker om kleding te bestellen. We kunnen er voor kiezen om naar één van de H&M vestigingen te zijn of de kleding op het internet te kiezen. Meestal ga ik zelf liever naar de winkel toe, omdat je de kleding dan ook echt kan passen. Ook kun je via het internet kortingscodes scoren en deze gebruiken om voordelig te shoppen op het internet.