Er is de afgelopen weken, maanden veel te doen geweest over de rechtsbijstandverzekering je kon nog geen google search doen of je kwam wel iets tegen over veranderde regels en een andere aanpak. Maar wat gaat er nu eigenlijk veranderen? Eigenlijk draait het zoals bij vrijwel alles om geld.

– Zelf meebetalen bij het inschakelen van een advocaat
– De premie is gemiddeld 3% omhoog gegaan
– Vrije advocaat keuze

De vrije advocaatkeuze is sinds 2014 ingegaan, je kunt bij elke procedure met een rechter zelf bepalen welke advocaat je hierbij mee wilt nemen – op kosten van de verzekeraar. Door de uitspraak dat vrije advocaatkeuze een recht was, kregen de mensen die een rechtsbijstandverzekering hebben plotseling het recht om bij kleinere zaken ook een advocaat zelf uit te kiezen. Daar waar je normaal gemiddeld € 300,- per uur betaalt, ben je dus nu voor € 300,- verzekerd en wel voor een heel jaar.

wetswijzigingen
wetswijzigingen

De rechtsbijstandverzekering was hiermee een kostenpost geworden voor de verzekeraars, zij moesten nu ineens duurdere advocaten op laten draven bij conflicten waar zij zelf het liefst een mediator hadden ingeschakeld bijvoorbeeld. Toch zijn de verzekeringen slechts 3% duurder geworden, dit kan omdat de voorwaarden van de verzekeringen aangescherpt zijn.

Zelf meebetalen
Veel verzekeraars hebben de polisvoorwaarden gewoon aangepast, wat het maximale verzekerde bedrag is bij advocaatkosten, of dat in veel gevallen een advocaat niet nodig is bij de kleinere zaken. Dat de vergoedingen lager uitvallen betekend dat je in bepaalde gevallen zelf mee zult moeten betalen wanneer je een externe advocaat wilt gebruiken – en met de jurist van de verzekeraar heb je geen extra kosten. Op die manier hebben de verzekeraars al een heleboel opgelost. En laten we eerlijk zijn een externe advocaat hoeft niet altijd beter te zijn dan een jurist. “Juristen zijn juist gespecialiseerd in kleine, veelvoorkomende zaken.”